סרטים בנושא מעגל החיים והזמן היהודי

  1. חינה של אחינועם ניני
  2. חינה במרוקו
  3. חתונה ברומניה
  4. חתונה בחברון
  5. חתונה באבוב
  6. חתונה בדגסטן
  7. חתונה מהסרט " בבית הכנר"
  8. חתונה מודרנית ביוסטון טקסס
  9. בר מצווה משפחת בלחסן מרוקו
  10. קבלת שבת – מגלריה הללו-יה
  11. פורים + לימוד בחדר – מרוקו
  12. ספרדים ואשכנזים – מגלריה הללו-יה
  13. 13.    פורים שפיל בבריה"מ לשעבר
  14. 14.   11. ליל הסדר – 1945
  15. 15.    שבועות בקיבוץ רוחמה –  2014.                                           
  16. 16.    מצעד יום העצמאות בחיפה 1973.

מידע על הסרטים:

1. חינה וחתונה של אחינועם ניני – קטע מתוך הסרט "עם וצליליו" שנעשה ב-1998. טקס "חינה" של אחינועם ניני. טקס מסורתי לגמרי, המתקיים מספר ימים לפני החופה. הכלה לבושה בבגדים מסורתיים ועטויה תכשיטים מסורתיים. בחתונה היא לבושה ככלה רגילה, והחתונה מודרנית לחלוטין ומתבשמת בריקוד אומנותי של להקת ענבל סביב הכלה.                                     

2.  טקס החינה – מרוקו – מפאתי מערב – סרט המתאר את חיי היום יום של יהודי מרוקו בעיר ובכפר וכן את העלייה לארץ של אחת הקהילות מהרי האטלס. הופק בשנת 1963. אורך הסרט 58 ד'. במאי – ארנן צפריר. מוסיקה – רפי בן משה. תמליל – א.ב. יהושע.

3.  חתונה ברומניה –  משנת 1926, 5 דק' עברית ואנגלית.                                                                         משפחה יהודית מפלוישטי, רומניה חוגגת נישואין. סרט חובבנים, צולם ע"י הדוד של הכלה. סיום חביב לכל פעילות בנושא מזרח אירופה. משפחת עמנואל הייתה בעלת בית הקולנוע היחיד בעיר פלוישטי, רומניה. הדוד בלו, אחי הכלה, נשלח ללמוד צילום פילם והוא זה שצילם את הסרט. החתן רופא והכלה אחות הכירו בבית החולים. לשים לב ללבוש, לתנועת המצולמים מול המצלמה, לסביבה, לרמה הסוציו-אקונומית של המשפחה. במה תמונות אלה מהוות קונטרסט למה שהתרחש עשר שנים מאוחר יותר?                                               עריכת גרסה עם פס קול ואינפורמציה נעשתה בבית התפוצות ב-2002. הסרט הובא לבית התפוצות בצורתו הגולמית ע"י הבת של הזוג שנראית בסרט, ואנו ערכנו אותנו והוספנו כתוביות.

4. חתונה בחברון – הסרט נעשה ב- 17.7.1967

הסרט צולם ליד מערת המכפלה והשתתף בתערוכה שהייתה בבית התפוצות בנושא חתונה. המוזיאון פרסם קול קורא בעיתון להעביר אלינו סרטי חתונות מכל הזמנים והגיעו סרטי חתונה רבים.  החתן בסרטון היה חייל בהנדסה קרבית. לפני שפרצה מלחמת ששת הימים, ב-6 ביוני 1967, הייתה תקופת המתנה לחוצה. חתונות נדחו ואף בוטלו.

אריק שרון הציע לעשות חתונה קבוצתית במערת המכפלה.  9 זוגות התחתנו בחתונה זו. הרבה מאד ערבים תושבי העיר חיים באזור מערת המכפלה והם לא הבינו מה קורה שם. החתן עם מדים בן 24, הכלה צעירה בת 18. החתן יצא לחופש, ואמר שיש חתונה קבוצתית. כבר היה מוזמן לזוגות המקום. אבי הכלה ראה זכות גדולה להתחתן במערת המכפלה.  מתרגשים מאד, יש המון מוזמנים מאחר ומתחתנים כאן 9 זוגות.  החתונה – ברוח התקופה, טרום מלחמת ששת הימים: טנקים, דגלי ישראל, קני רובים. הרב אורן, הרב הראשי של צה"ל מחתן את הזוגות. החתן נפטר ב-2011. היה לו עסק של אלומיניום בירושלים. הכלה הייתה גננת. כיום לא עובדת. יש להם 3 ילדים. אחד מהבנים שלהם שלח את הסרט למוזיאון.                                                הסיטואציה בה מצולם הסרט: המיקום – מערת המכפלה, התקופה – חודש לפני פרוץ מלחמת ששת הימים, הרב גורן – כל אלה עשו את הסרט והחתונה מאד מאד היסטוריים ומשמעותיים.                                                    

5.  חתונה באבוב –  באבוב היא עיירה בגליציה שבפולין שם התקיימה ישיבה בראשות האדמור בן ציון הלברשטאם. קטע מתוך הסרט " חיים בנפרד" נעשה ב-1997 על ידי 2 במאים חסידיים, מנחם דאום ואורן רודבסקי. יהודים דתיים שתיעדו את אורח החיים החסידיים בניו יורק של ימינו. בלב ה"תפוח הגדול" חיה לה קהילה חסידית המשמרת את המסורת היהודית וממשיכה את השלשלת. בחתונה נראית הכלה יושבת כמלכה וכולם עולים אליה לרגל. גם ההינומה שלה בצורת כתר. הכלה היא נכדתו של הרב שלמה הלברשטארם, בנו של האדמור בן ציון הלברשטאם. הרב האחרון של קהילת באבוב, פולין. הוא ניצל בשואה והגיע לניו יורק שם הקים מחדש את הקהילה.

יש התמקדות רבה בקטע של "ריקוד המצווה" עם החגורה. מסביב כל הקהילה צופה בריקוד תומכת ועוטפת אותם באהבה. הם לא לבד באירוע ובחיים. הסב של הכלה, שהוא רב הקהילה, רוקד באהבה עם הנכדה, לוקח את החתן ולוחש לו סוד, מה הוא לוחש? אולי משהו מסודות החיים… להתייחס לאלמנט ההפרדה בין נשים לגברים בחתונה החסידית ובחתונות דתיות בכלל.

6.   חתונה בדגסטן נעשה ב1992 המלחין אליהו פרץ נסע לארץ הולדתו למסע מוסיקלי ותיעד טקסים ואירועים בקהילה , משפחות מנגנות שרות ורוקדות, החתונה היא אחד הטקסים ,כל הקהילה נוכחת הטקס הוא נקודת חיבור בין הקהילה והיחיד ורואים זאת בריקודים , הכלה במרכז כולם מסביבה וכל אחד בתורו רוקד על פי הסגנון שלו, ובסוף כולם יחד.

7.   מתוך הסרט " בבית הכנר" 1996  הכנר יצחק פרלמן פותח את ביתו הוא ידוע כקלאסיקן , כנר מהולל ווירטואוז, ופה הוא מתחבר למוסיקה היהודית של כליזמרים. החתונה של ביתו חתונה יהודית קונסרבטיבית, מופיעה " רבה" והחתן והכלה רוקדים ומורמים על כסאות בריקוד המצווה, הקטע מסיים בתמונות מתוך חתונות אחרות. 

      8.  חתונה מודרנית ביוסטון טקסס ב2005

 9.  בר מצווה – משפחת בלחסן – חבר קרוב של המשפחה (שנראה בסרט) בשם יעקב אלמקייס צילם את הסרט. יעקב עבד עם האמריקאים והייתה לו מצלמת פילם 8 מ"מ. הוא היה נוהג לצלם אירועים משפחתיים וחברתיים. צילם בין היתר את המשפחה בחגים, סוכות, פסח, את ההליכה לבית הכנסת, ותיעד את בר המצווה של רפאל בלחסן (ספטמבר 1958) ומרדכי-מארק (1961 אוגוסט). דוד, יליד רבאט מרוקו (1936) אחיהם של רפאל ומרדכי. רבאט, מרוקו שנות ה-50'.

10. סרט 'בתי כנסת לאן' – מגלריה הללו-יה. הסרט נע בעקבות שלושה "זמנים יהודיים" שלפיהם נקבעו תפילות שחרית, מנחה וערבית. הסרט "ערבית" עוסק בדפוסי התכנסות יהודיים עכשוויים, הסרט "שחרית" עוסק בתפילות מחוץ לבית הכנסת. הסרט "מנחה" מייצג את הזמן היהודי המקודש ביותר, יום כיפור ותפילת "ונתנה תוקף", זמן ההתכנסות של כל העם היהודי.

11.  סרט מפאתי מערב –  מרוקו – סרט המתאר את חיי היום יום של יהודי מרוקו בעיר ובכפר וכן את העלייה לארץ של אחת הקהילות מהרי האטלס. הופק בשנת 1963. אורך הסרט 58 ד'. במאי – ארנן צפריר. מוסיקה – רפי בן משה. תמליל – א.ב. יהושע. 2 קטעים מהסרט: פורים ולימוד בחדר.

12. ספרדים ואשכנזים – סרט הומוריסטי בכיכובם של ג'קי לוי וקובי אריאלי המתאר את הדמיון והשוני בין תפילה ספרדית לאשכנזית. הופק לגלריית הללו-יה.